Ενημέρωση από την κινητοποίηση ενάντια στην “κόκκινη νύχτα” στη Γλυφάδα

Το Σάββατο 19/12 δήμος γλυφάδας και εμπορικός σύλλογος είχαν οργανώσει τη  «κόκκινη νύχτα» με διάφορα events κατά μήκος των εμπορικών δρόμων αλλά κυρίως με επιμήκυνση ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 12 το βράδυ.
Ως parekura πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε σε κουβέντα συλλογικότητες/συνελεύσεις της περιοχής, εργατικές ομάδες που ασχολούνται με τα ζήτημα της απελευθέρωσης των ωραρίων και άτομα για μια από κοινού διοργάνωση. Αποφασίσαμε συλλογικά να καλέσουμε συγκέντρωση-παρέμβαση στη Γλυφάδα με υπογραφή εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες από τα νότια.

Εκτός από το κοινό κάλεσμα άλλα καλέσματα ήταν του Συντονισμού Αναρχικών Κοινοτήτων Αγώνα Νότια και Ανατολικά της Αθήνας (ΣΑΚΑΝΑ), της ορθοστασίας (εργαζόμενες/οι στο κλάδο του εμπορίου), του Συντονιστικού ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και το δικό μας. Επίσης στη συγκέντρωση/παρέμβαση κάλεσαν και οι Εκτός Πλάνου (Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης) και Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας.

Εν τέλει τα καλέσματα στήριξε και άλλος κόσμος από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο. Γύρω στα 120 άτομα πραγματοποιήσαμε πορεία στον κεντρικότερο δρόμο της Γλυφάδας (Α. Μεταξά) μέχρι το ύψος του κολυμβητηρίου και ξανά πίσω. Με συνθήματα, τρικάκια και μοιράσματα κειμένων σε εργαζόμενους/ες και περαστικούς/καταναλωτές αποδομήσαμε για λίγες στιγμές την εορταστική ατμόσφαιρα της συγκαλυμμένης από events εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Εν συνεχεία πραγματοποιήσαμε αποκλεισμούς στα καταστήματα Κωτσόβολο, Hondos και Public μέχρι που κατεβάσαν ρολά. Το κεντρικό πανό έγραφε “Κυριακές και νύχτες να πάνε για δουλειά, οι δήμαρχοι οι υπουργοί και όλα τα αφεντικά” ενώ πανό είχαν επίσης η ορθοστασία, πρωτοβουλία κατοίκων Καισαιριανής, το Συντονιστικό ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και η εκτός πλάνου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανάμεικτη κάτι που περιμέναμε καλώντας σε μια διαδήλωση τέτοιου τύπου, τέτοια μέρα σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της αθήνας. Από εκφράσεις κοινωνικού κανιβαλισμού (προσπάθεια μπουκαρίσματος στα καταστήματα για κατανάλωση παρά τις εξηγήσεις του γιατί γίνεται ο αποκλεισμός), αρνητικά σχόλια μέχρι απορημένα βλέμματα και αδυναμία κατανόησης γιατί είναι κακό να δουλεύεις νύχτες και κυριακές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις συζήτηση, επιδοκιμαστικά σχόλια και στήριξη από κάποιο νεαρόκοσμο της περιοχής που δεν είχε ξανά ερεθίσματα μιας διαδήλωσης στη περιοχή του.

Αποτιμούμε την όλη κίνηση θετικά μιας και στόχος μας ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι/ες των καταστημάτων των οποίων και η ανταπόκριση ήταν γενικά θετική. Οι εκμεταλλευόμενοι/ες στα κάτεργα της Γλυφάδας είδαν ότι δεν είναι μόνοι/ες τους και ότι η οργάνωση και δράση από τα κάτω μπορεί να φέρει μικρά αποτελέσματα (και μεγαλύτερα αν κινητοποιηθούν και οι ίδιοι) ενώ ο κόσμος της περιοχής ενημερώθηκε για το τι υποκρύπτουν τέτοιες εκδηλώσεις και ίσως τάχθηκε απέναντι τους. Τέλος η δημοτική αρχή και τα αφεντικά της περιοχής πήραν το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι τους στη περιοχή όπως νομίζουν όταν διαβεβαιώνουν για ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία στους δήμους τους παρά την οικονομική κρίση, κάνουν ρατσιστική προπαγάνδα περί καθαρότητας των νοτίων από πρόσφυγες και μετανάστες και στρώνουν το έδαφος για την επέλαση του Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

nikon1DSC_0027

ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΥΓ. Για μας, οι ενημερώσεις για δράσεις που συμμετέχουμε είναι σωστό να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα (αναφορά στο αρχικό κάλεσμα, στους συμμετέχοντες, στο σύνθημα του βασικού πανό και των αντιδράσεων του κόσμου).

 

 

 

 

 

nikon1DSC_0032nikon1DSC_0029 nikon1DSC_0039nikon1DSC_0034nikon1DSC_0042nikon1DSC_0031nikon1DSC_0028nikon1DSC_0035nikon1DSC_0045nikon1DSC_0048nikon1DSC_0052

 

 

Leave a Reply