[ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ] – 9 Χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη| Κυριακή 3/12, 19:00

 


Στα πλαίσια των προβολών ενάντια στη λήθη πραγματοποιούμε προβολή την Κυριακή 3/12 στις 19:00
στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο του ντοκιμαντέρ Η Δυνατότητα για έφοδο στον ουρανό.

Θα ακολουθήσει αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ.
Την ίδια μέρα θα γίνει και το άνοιγμα της Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Υποστέγου.


Το κείμενο της αφίσας

Ήταν 6 Δεκέμβρη 2008 όταν ο μπάτσος Κορκονέας σκότωσε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Τότε χιλιάδες μαθητές με όπλο τους την οργή έδωσαν τις απαντήσεις τους. Κλείσαν τα σχολεία τους, διαδήλωσαν και επιτέθηκαν με ο,τι μέσα διέθεταν. Αρνήθηκαν για λίγες μέρες τους ρόλους που τους επέβελλαν και βρεθήκαν στα οδοφράγματα, ο ένας πλάι στην άλλη απέναντι στην κρατική καταστολή.

Οι μαθητές αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με τους θεσμούς και τις αξίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή την “αντιπροσώπευαν”. Ο ρόλος της αστυνομίας, η προπαγάνδα των ΜΜΕ, η επίπλαστη κοινωνική ειρήνη, η καριέρα και ο καταναλωτισμός, το “παντοδύναμο” κράτος, η εγγύηση σταθερότητας του καπιταλισμού: Για λίγες μέρες όλα αμφισβητήθηκαν.

Οι από τα κάτω αυτού του κόσμου γίναν ορατοί ως εξεγερμένοι. Συγκρουόμενοι με τις δυνάμεις καταστολής και επιτιθέμενοι στην καπιταλιστική πραγματικότητα επέστρεψαν ένα κομμάτι της βίας που δέχονται καθημερινά, οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου. Τα οδοφράγματα στους δρόμους της μητρόπολης, τα κατειλλημένα δημόσια κτίρια και οι δεκάδες δομές αγώνα που ξεπήδησαν ήταν εικόνα από το μέλλον.

9 χρόνια μετά..το πνεύμα της εξέγερσης ζει μέσα στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, τις κοινότητες αγώνα, σε όλες τις κινηματικές μας απαντήσεις. Στους αγώνες και τις εξεγέρσεις προς την κοινωνική απελευθέρωση.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ [Τα Κορίτσια της Βροχής] – Κυρ. 12/11 19:00

νοσταλγοί του δόγματος τάξη και ασφάλεια και φασισταριά όλων των ειδών ουρλιάζουν σε κάθε ευκαιρία “ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται” και “δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο”.

διάφοροι ανιστόρητοι ξεφτίλες επισημαίνουν ότι φτιάχτηκαν δρόμοι, δεν υπήρχε χρέος και ότι κοιμόντουσαν με τις πόρτες ανοιχτές.

καταρτισμένοι ακαδημαϊκοί προσθέτουν την απαραίτητη δόση δήθεν αντικειμενικότητας ξαναγράφοντας την σύγχρονη ιστορία και ξεπλένουν δικτατορίες χαρακτηρίζοντας τες “μικρό διάλειμμα δίχως μεγάλη σημασία”.

Απέναντι σε όλους αυτούς, εμείς δεν ξεχνάμε, την περιστολή κάθε έννοιας ελευθερίας, τους βασανισμούς, τις εξορίες, τους νεκρούς.

Δεν λησμονούμε την εξέγερση, τις αντιστάσεις μικρές ή μεγάλες.

Κρατάμε το μίσος για τους χαφιέδες, τους δυνάστες, τους μπάτσους, το κράτος και το κεφάλαιο.

Η παραχάραξη και η λήθη είναι τα όπλα της εξουσίας.

Η συλλογική μνήμη είναι εφόδιο για τους αγώνες του μέλλοντος.


Στα πλαίσια των ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ξεκινάμε με το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου, Κορίτσια στη Βροχή του 2012. Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από βιωματικές αφηγήσεις γυναικών που έζησαν διώξεις και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Μετά το ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει κουβέντα και μπαρ. Στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο

Κάλεσμα από την αναρχική συλλογικότητα parekura στην αντιφασιστική πορεία στην Δάφνη | Τρ. 7/11, 6μμ, πλ. Καλογήρων – Μετρό Δάφνης

 

ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ

O 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν κληρώθηκε σημαιοφόρος του 6ου Δημοτικού σχολείου Δάφνης για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο Διευθυντής του σχολείου σε μια απροκάλυπτα ρατσιστική κίνηση απαγόρευσε στον Αμίρ να είναι ο σημαιοφόρος και έδωσε την σημαία σε άλλο παιδί. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στήριξε την επιλογή του διευθυντή με ανακοίνωση του. Πάνω σε αυτό το ήδη διαμορφωμένο εθνικιστικό και ξενοφοβικό κλίμα πάτησε η φασιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε με πέτρες και μπουκάλια στο σπίτι του Αμίρ τα ξημερώματα της Παρασκευής 3/11.

Η επίθεση των ασπόνδυλων στο σπίτι της οικογένειας του Αφγανού μετανάστη με σκοπό την τρομοκράτηση και την επιβολή κυριαρχίας δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από τον θεσμό των παρελάσεων, την ετήσια ιστορία με την σημαία και ποιος θα την κρατήσει και την καθημερινή φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Εδώ, η πράξη του διευθυντή και η στήριξη του από τους γονείς δεν συνοδεύτηκαν από αγκυλωτούς σταυρούς και μαιάνδρους αλλά παρόλαυτα έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Στιγμάτισαν και περιθωριοποίησαν ένα μικρό προσφυγόπουλο και την οικογένεια του, προστάτεψαν το εθνικοχριστιανικό λάβαρο από τα χέρια ενός μουσουλμάνου και έκλεισαν το μάτι στους καθαρόαιμους φασίστες ώστε να ολοκληρώσουν τη δουλειά.

Η περίπτωση της Δάφνης δεν είναι μοναδική. Θυμόμαστε τους αντίστοιχους γονείς σε Πέραμα, σε Ωραιόκαστρο και αλλού που αρνούνταν να δεχτούν προσφυγόπουλα στα σχολεία. Θυμόμαστε τον ρατσιστικό όχλο σε μια σειρά από περιπτώσεις όπου σε αγαστή συνεργασία με τους Χρυσαυγίτες (Μενίδι, Χίος, Άγιος Παντελεήμονας) επέβαλλαν την τάξη και την ασφάλεια. Παράλληλα, οι μιλιταριστικές/εθνικιστικές παρελάσεις υπάρχουν μόνο για να να τονώνουν το πατριωτικό αίσθημα των πληβείων και να σπέρνουν διαχωρισμούς. Δεν θα αφήσουμε στις γειτονιές μας που έχουν ιστορία προσφυγική να κυριαρχήσει ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Μετανάστες/στριες και ντόπιοι/ες ας στείλουμε τους φασίστες και τους ρατσιστές μαζί με τις παρελάσεις τους και τα εθνικά τους σύμβολα στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας.

ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ
ΠΛ. ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ, ΔΑΦΝΗ
7/11/2017 – 18:00

 

“…σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες

μα οι σημαίες τους ανεμίζουν βρωμερές και ηττημένες”

Οι γειτονιές της νότιας Αθήνας, όπως και τόσες γειτονιές αυτής της πόλης, κουβαλάνε ένα μεγάλο ιστορικό βάρος.

Ήταν η Δάφνη (το Κατσιπόδι κατά την τότε ονομασία του) που στις 9 Αυγούστου 1944 οι ναζί, συνεπικουρούμενοι από τους έλληνες γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους, το περικύκλωσαν μαζί με το Δουργούτι (που και αυτό στους “εξελληνισμένους” καιρούς μας έχει πάρει την “ευγενή” ονομασία Νέος Κόσμος). Στο μπλόκο του Δουργουτίου-Κατσιποδίου, οι έλληνες κουκουλοφόροι ρουφιάνοι υποδείκνυαν τους αντιφασίστες αγωνιστές, οδηγώντας 112 απ’ αυτούς στην εκτέλεση.

Ήταν ο Υμηττός, στο μικρό σπίτι της οδού Αγραίων που στις 28 Απρίλη 1944, τρεις μαχητές της ΕΠΟΝ κράτησαν επί επτά ώρες τις ορδές των γερμανοτσολιάδων, αρνούμενοι να παραδοθούν και πέφτοντας μέχρι ενός.

73 χρόνια μετά, εκεί ακριβώς στο όριο Δάφνης και Υμηττού, στο 6ο δημοτικό που βρίσκεται στη γωνία Γυμναστηρίου και Καλύμνου, έφτασε ο εντεκάχρονος Αμίρ, διωγμένος από τη χώρα του εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας που σπέρνουν οι κυρίαρχοι του πλανήτη.

Βρέθηκε σ’ ένα σχολείο όπου τα παιδιά εξακολουθούν να παρατάσσονται και να βαδίζουν συντεταγμένα, για να τιμήσουν τις έννοιες του έθνους και ενός πολέμου 70 χρόνια πριν, ενός πολέμου ωστόσο που το διακύβευμά του για τους λαούς ήταν να ανακόψουν τη λαίλαπα του ναζισμού.

Ο εντεκάχρονος Αμίρ κρίθηκε από παιδαγωγούς, “γονείς και κηδεμόνες”, τον φασίζοντα συνοικιακό περίγυρο, ως “ανάξιος” να σηκώσει ένα γαλανόλευκο πανί. Το ίδιο πανί που ανεμίζει πάνω από φυλακές, στρατόπεδα, camp “φιλοξενίας” προσφύγων. Το πανί που μπήκε μπροστά για να οδηγήσει σε αλληλοσφαγές με γειτονικούς λαούς. Κι ο Αμίρ κράτησε μια ταμπέλα που ανέφερε το σχολείο του.

Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό. Σε ένα βρυκολάκιασμα της Ιστορίας, οι καταδότες του ’44 έβαλαν πάλι τις κουκούλες τους. Όχι για να υποδείξουν κάποιον αντιφασίστα αγωνιστή αλλά ένα σπιτάκι που μια προσφυγική οικογένεια ήρθε να στεγάσει τον κατατρεγμό της. Σκατόψυχοι φασίστες έκριναν ως ένδοξη πράξη το να πετάξουν κοτρόνια μέσα από τα παράθυρα ενός σπιτιού όπου κοιμόταν μια μητέρα και δυο μικρά παιδιά. Και σίγουρα δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν μαζί τους τον “κύριο διευθυντή” του 6ου δημοτικού. Είχαν μαζί τους τους δάσκαλους που δεν αντέδρασαν. Είχαν μαζί τους “γονείς και κηδεμόνες”. Είχαν μαζί τους το ξενοφοβικό φασισταριό της γειτονιάς.

Το ξανάπαμε. Αυτές οι γειτονιές έχουν Ιστορία. Κι όχι μονάχα μια ιστορία μακρινή και σίγουρα ηρωική. Αλλά και μια ιστορία πρόσφατη, μικρών καθημερινών πράξεων. Στις νότιες συνοικίες της Αθήνας τα τελευταία χρόνια δώσαμε καθημερινές, μικρές και μεγάλες μάχες για να μην αφήσουμε χώρο να σταθεί η φασιστική πανούκλα της Χρυσής Αυγής και λοιπών φασιστικών εξαμβλωμάτων. Και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Η Χρυσή Αυγή στα Νότια μπορεί απλώς να περιφέρει πλέον κάποιους γραφικούς τύπους. Η φασίζουσα σαπίλα ωστόσο υποβόσκει. Η Χρυσή Αυγή, έχοντας λουφάξει και αποψιλωθεί από στελεχιακό δυναμικό τα τελευταία χρόνια, φαίνεται σαν να επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον επιχειρησιακό της βραχίονα. Είμαστε εδώ για να τον κόψουμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

αντιφασίστες-αντιφασίστριες από τα νότια