Monthly Archives: December 2015

Ενημέρωση από την κινητοποίηση ενάντια στην “κόκκινη νύχτα” στη Γλυφάδα

 

Το Σάββατο 19/12 δήμος γλυφάδας και εμπορικός σύλλογος είχαν οργανώσει τη  «κόκκινη νύχτα» με διάφορα events κατά μήκος των εμπορικών δρόμων αλλά κυρίως με επιμήκυνση ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 12 το βράδυ.
Ως parekura πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε σε κουβέντα συλλογικότητες/συνελεύσεις της περιοχής, εργατικές ομάδες που ασχολούνται με τα ζήτημα της απελευθέρωσης των ωραρίων και άτομα για μια από κοινού διοργάνωση. Αποφασίσαμε συλλογικά να καλέσουμε συγκέντρωση-παρέμβαση στη Γλυφάδα με υπογραφή εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες από τα νότια.

Εκτός από το κοινό κάλεσμα άλλα καλέσματα ήταν του Συντονισμού Αναρχικών Κοινοτήτων Αγώνα Νότια και Ανατολικά της Αθήνας (ΣΑΚΑΝΑ), της ορθοστασίας (εργαζόμενες/οι στο κλάδο του εμπορίου), του Συντονιστικού ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και το δικό μας. Επίσης στη συγκέντρωση/παρέμβαση κάλεσαν και οι Εκτός Πλάνου (Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης) και Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας.

Εν τέλει τα καλέσματα στήριξε και άλλος κόσμος από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο. Γύρω στα 120 άτομα πραγματοποιήσαμε πορεία στον κεντρικότερο δρόμο της Γλυφάδας (Α. Μεταξά) μέχρι το ύψος του κολυμβητηρίου και ξανά πίσω. Με συνθήματα, τρικάκια και μοιράσματα κειμένων σε εργαζόμενους/ες και περαστικούς/καταναλωτές αποδομήσαμε για λίγες στιγμές την εορταστική ατμόσφαιρα της συγκαλυμμένης από events εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Εν συνεχεία πραγματοποιήσαμε αποκλεισμούς στα καταστήματα Κωτσόβολο, Hondos και Public μέχρι που κατεβάσαν ρολά. Το κεντρικό πανό έγραφε “Κυριακές και νύχτες να πάνε για δουλειά, οι δήμαρχοι οι υπουργοί και όλα τα αφεντικά” ενώ πανό είχαν επίσης η ορθοστασία, πρωτοβουλία κατοίκων Καισαιριανής, το Συντονιστικό ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και η εκτός πλάνου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανάμεικτη κάτι που περιμέναμε καλώντας σε μια διαδήλωση τέτοιου τύπου, τέτοια μέρα σε ένα από τα πιο πλούσια προάστια της αθήνας. Από εκφράσεις κοινωνικού κανιβαλισμού (προσπάθεια μπουκαρίσματος στα καταστήματα για κατανάλωση παρά τις εξηγήσεις του γιατί γίνεται ο αποκλεισμός), αρνητικά σχόλια μέχρι απορημένα βλέμματα και αδυναμία κατανόησης γιατί είναι κακό να δουλεύεις νύχτες και κυριακές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις συζήτηση, επιδοκιμαστικά σχόλια και στήριξη από κάποιο νεαρόκοσμο της περιοχής που δεν είχε ξανά ερεθίσματα μιας διαδήλωσης στη περιοχή του.

Αποτιμούμε την όλη κίνηση θετικά μιας και στόχος μας ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι/ες των καταστημάτων των οποίων και η ανταπόκριση ήταν γενικά θετική. Οι εκμεταλλευόμενοι/ες στα κάτεργα της Γλυφάδας είδαν ότι δεν είναι μόνοι/ες τους και ότι η οργάνωση και δράση από τα κάτω μπορεί να φέρει μικρά αποτελέσματα (και μεγαλύτερα αν κινητοποιηθούν και οι ίδιοι) ενώ ο κόσμος της περιοχής ενημερώθηκε για το τι υποκρύπτουν τέτοιες εκδηλώσεις και ίσως τάχθηκε απέναντι τους. Τέλος η δημοτική αρχή και τα αφεντικά της περιοχής πήραν το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι τους στη περιοχή όπως νομίζουν όταν διαβεβαιώνουν για ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία στους δήμους τους παρά την οικονομική κρίση, κάνουν ρατσιστική προπαγάνδα περί καθαρότητας των νοτίων από πρόσφυγες και μετανάστες και στρώνουν το έδαφος για την επέλαση του Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

nikon1DSC_0027

ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΥΓ. Για μας, οι ενημερώσεις για δράσεις που συμμετέχουμε είναι σωστό να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα (αναφορά στο αρχικό κάλεσμα, στους συμμετέχοντες, στο σύνθημα του βασικού πανό και των αντιδράσεων του κόσμου).

 

 

 

 

 

nikon1DSC_0032nikon1DSC_0029 nikon1DSC_0039nikon1DSC_0034nikon1DSC_0042nikon1DSC_0031nikon1DSC_0028nikon1DSC_0035nikon1DSC_0045nikon1DSC_0048nikon1DSC_0052

 

 

Κόκκινη νύχτα για τα αφεντικά, μαύρη νύχτα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες

Κόκκινη νύχτα για τα αφεντικά
μαύρη νύχτα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου η Δημοτική αρχή Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο διοργανώνουν την λεγόμενη «κόκκινη νύχτα».[*] Την μέρα αυτή τα καταστήματα της Γλυφάδας θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διάφορα events με συναυλίες, περιπλανώμενους αγιοβασίληδες, πυροτεχνήματα κλπ. Η «κόκκινη νύχτα», σύμφωνα με τους διοργανωτές της,  αποτελεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Για τους εργαζόμενους αυτή έχει ξεκινήσει ήδη και περιλαμβάνει 24 συνεχόμενες μέρες ανοιχτά από τις 9:00 μέχρι τις 21:00 συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και εκτεταμένων ωραρίων τα Σάββατα.

Η «κόκκινη νύχτα» (μα δεν ακούγεται αστείο;) παρουσιάζεται ως γιορτή, ως κατάλληλη ευκαιρία για διασκέδαση και φυσικά κατανάλωση στο όνομα των χριστουγέννων. Μάλιστα, ανάλογες νύχτες υπό άλλους χρωματισμούς έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα στο Ίλιον, στο Μαρούσι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το γεγονός αυτής της συντονισμένης προτροπής για κατανάλωση μέχρι τα μεσάνυχτα μας κάνει να συμπεράνουμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Συγκεκριμένα των αφεντικών που βρίσκουν μια ευκαιρία να αυξήσουν λίγο ακόμα τον τζίρο τους προσελκύοντας καταναλωτές μεθυσμένους από το εορταστικό κλίμα και της δημοτικής αρχής που θα παρουσιάσει «έργο» και θα γίνει αρεστή στους δημότες για το «πόλεμο ενάντια στη μιζέρια της εποχής». Σίγουρα αυτή η παράταση του ωραρίου δεν θα είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους οι οποίοι ούτε θα διασκεδάσουν με τους καταναλωτές, ούτε θα μοιραστούν τα κέρδη των εργοδοτών τους αλλά θα δουλέψουν παραπάνω σε μια ήδη πολύ πιεστική περίοδο και τα οφέλη τους θα είναι από ψίχουλα ως τίποτα αν αναλογιστούμε τους εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται κάθε «όποτε» με τους κατώτατους μισθούς πείνας. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και αν ο μισθωτός πληρωνόταν κανονικά όλα αυτά τα έξτρα ωράρια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται λάστιχο για τα χατίρια κανενός δήμου[†], αφεντικού ή καταναλωτή και να συμβάλει στην οριστική διάλυση κάθε εργασιακού του κεκτημένου.

Βέβαια αυτές οι εργάσιμες χρωματιστές νύχτες δεν προέκυψαν από τον ουρανό. Εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της εργασίας, μισθούς των 450 ευρώ, ελαστικά ωράρια (σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη πάντα), απλήρωτη εργασία για το καλό της επιχείρησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία και διάφορα άλλα τερτίπια όπως η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η εισαγωγή της έννοιας του ωφελούμενου[‡] αντί του εργαζόμενου, της εθελοντικής εργασίας (με πρόσχημα την εργασιακή εμπειρία) και άλλα πολλά. Όλα τα παραπάνω «πρέπει» να γίνουν κανονικότητα και να αποτελούν στην συνείδηση του κάθε εργαζόμενου αλλά και καταναλωτή (που ίσως είναι εργαζόμενος σε άλλο κλάδο) κάτι το φυσικό. Ειδικά όσον αφορά την απελευθέρωση των ωραρίων, η νομιμοποίηση στα μάτια των καταναλωτών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια κράτους και αφεντικών.  Μια τέτοια πραγματικότητα όμως με περισσότερη εκμετάλλευση, μπορεί να είναι «φυσική» μόνο για τους εκμεταλλευτές μας και όχι για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα και μη.[§]

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, εν μέσω οικονομική κρίσης και μνημονίων η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί μέρος της συνολικής επίθεσης από τη μεριά του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας. Το βάρος της κρίσης φορτώνεται στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους, στους ανασφάλιστους, στους άνεργους, στο άμεσο και έμμεσο μισθό και όλα αυτά εις όνομα της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας με την προτροπή να βάλουμε πλάτη όλοι και όλες για να σώσουμε τη χώρα, την οικονομία κλπ. Και παράλληλα σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αντίδραση η απάντηση της αστικής δημοκρατίας ήρθε με τη μορφή του καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και με κύριους εκφραστές τα ΜΜΕ και την αστυνομία (απεργίες καθηγητών, διοικητικών, εργαζομένων μετρό κλπ). Σε αυτή τη συγκυρία η απάντηση μας θα είναι ανεπαρκής όσο βασιζόμαστε στους αριστερούς διαχειριστές του «κάτι θα αλλάξει» και αναθέτουμε τα ταξικά μας συμφέροντα στους ειδικούς της πολιτικής και του συνδικαλισμού. Σε όλες τις ξεπουλημένες γραφειοκρατίες οι οποίες ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για να ικανοποιήσουν κομματικά συμφέροντα.

Η απάντηση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που αναδύεται, με τις φιέστες, τους χαρούμενους εθελοντές, την απλήρωτη εργασία, τις εκδικητικές απολύσεις και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα και δεν πρέπει να βάλουμε πλάτη για κανέναν.  Πλάτη πρέπει να βάλουμε όλες και όλοι οι εργαζόμενοι για να απαντήσουμε συλλογικοποιώντας τις αντιστάσεις μας στο χώρο εργασίας μας και έξω από αυτόν συμμετέχοντας στα πρωτοβάθμια σωματεία και τα σωματεία βάσης, δημιουργώντας συνελεύσεις και συλλογικότητες, βάζοντας αντιστάσεις και αντιδρώντας στις επιθέσεις και τις αδικίες των αφεντικών μέσα από κοινότητες αγώνα.[**] Όπως αυτοί οργανώνονται στους εμπορικούς συλλόγους τους για τα συμφέροντα τους έτσι και εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Ο κάθε αγώνας ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια, στις κακές συνθήκες εργασίας, στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, στην ελαστικοποίηση, στην απληρωσιά, στις απολύσεις, υπέρ της κυριακάτικης αργίας, είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα προς υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, του αγώνα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Γιατί κάθε μερικός αγώνας με χαρακτηριστικά του την συλλογική διεκδίκηση από τα κάτω και τη δυνατότητα διασύνδεσης του με άλλους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη και κάθε μερική νίκη αποτελεί και μία παρακαταθήκη για τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες εν γένει.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
                                                                                        

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18:00, ΠΛ.ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ

 

                                                                        

 

[*] Η συνεργασία αφεντικών και δήμου «διευκολύνεται» όταν τα μεν κατέχουν θέσεις εξουσίας στον δε. Στη περίπτωση μας η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Άννυ Καύκα κατέχει και τη θέση της Αντιδημάρχου..

[†] Ή ευημερίας της τοπικής οικονομίας όπως προπαγανδίζουν οι έχοντες οφέλη από αυτού του τύπου της φιέστες.

[‡] Αναφερόμαστε στα προγράμματα Κοινοφελούς εργασίας στο δημόσιο και voucher στον ιδιωτικό τομέα που με δεξαμενή την τεράστια ανεργία δημιουργούν μια νέα κατηγορία εργαζόμενων, τους ωφελούμενους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σταθερή εργασία, κανονική ασφάλιση και παράλληλα υποκαθιστούν μέρος των «κανονικών εργαζομένων». Στα voucher μάλιστα, η εργασία αυτή δεν στοιχίζει τίποτα στους εργοδότες αφού είναι πλήρως επιδοτούμενη από την ΕΕ. Τριπλός στόχος λοιπόν, ξελάσπωμα των αφεντικών, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ένα νέο εργασιακό πρότυπο για πιο πειθήνιους , φτηνούς και ευέλικτους εργαζομένους. 

[§] Όπως έλεγε και ένα σύνθημα αν ψωνίζεις κυριακές θα χρειαστεί να δουλέψεις κυριακές.

[**] Και για να μην μιλάμε στον αέρα χαρακτηριστικό παράδειγμα αγώνα που τρέχει και έχει βάλει φραγμούς στα σχέδια των αποπάνω αποτελεί ο αγώνας που δίνεται από τον «Συντονισμό ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας» από εργαζόμενους/ες στο κλάδο του εμπορίου, ανέργους, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς και συλλογικότητες.

 


 

Σε pdf
Κόκκινη νύχτα για τα αφεντικά

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Την Δευτέρα 14/12 οι κρατούμενες του κέντρου κράτησης μεταναστών στο Ελληνικό
αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μαζική απεργία πείνας. Οι λόγοι προφανείς.
Οι συνθήκες διαβίωσης στα κρατητητήρια του Ελληνικού είναι άθλιες. Κρύο, φαγητό που δεν τρώγεται,
μηδενική ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, απαγόρευση να παίρνουν οι κρατούμενες συσκευασμένα τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο από τα επισκεπτήριά τους, τρίμηνες παρατάσεις κράτησης, προσπάθειες για βίαιες απελάσεις.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν τις κρατούμενες στην απόφαση να ξεκινήσουν απεργία πείνας για να κερδίσουν τα αυτονόητα και πάνω απ’ όλα την ελευθερία τους.
Ο αγώνας αυτός έρχεται να συμβάλλει στον αγώνα που ξεκίνησε πριν ενάμιση μήνα η Σάναε Τάλεμπ με την αποχή συσσιτίου διεκδικώντας την ελευθερία της.
Η Σάναε Τάλεμπ ξεκίνησε τον αγώνα της, καταγγέλωντας τις άθλιες συνθήκες του Κέντρου Κράτησης Ελληνικού και την παράταση της κράτησής της πέραν του εξαμήνου, απαιτώντας την απελευθέρωσή της και η απάντηση του κράτους ήταν ξεκάθαρα εκδικητική. Προσπάθησαν να την απελάσουν με την βία, την ξυλοκόπησαν, την οδήγησαν σε δίκη επείδη αντιστάθηκε στην βίαιη απέλαση και τρομοκράτησαν τις υπόλοιπες κρατούμενες στο Ελληνικό απαγορεύοντας τους να παιρνούν συσκευασμένα τρόφιμα απ’ έξω(με αποτέλεσμα προφανώς να μην μπορούν να κάνουν αποχή από το συσσίτιο). Η Τάλεμπ συνέχισε να αγωνίζεται και κατέθεσε εκ νέου αίτηση αποφυλάκισης.
Σήμερα οι κρατούμενες μετανάστριες στο Ελληνικό με κύριο αίτημά τους την απελευθέρωση, αποφάσισαν να αγωνιστούν συλλογικά για αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Στηρίζουμε κάθε αγώνα των κρατούμενων μεταναστών/στριών που αποφασίζουν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και να αντιδράσουν στο ειδικό καθεστώς αιχμαλωσίας τους μέσα στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κράτους.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

css.php