ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ (κείμενο που μοιράζεται στις γειτονιές μας)

 Απέναντι στα σχέδια των τοπικών αφεντικών για την εξάπλωση της πραγματοποίησης Λευκής Νύχτας και στις γειτονιές του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, αυτές τις μέρες μοιράζεται χέρι με χέρι το παρακάτω κείμενο σε εργαζόμενους/ες σε εμπορικά καταστήματα και περαστικούς:

Εδώ σε pdf

       ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Στις 19 Οκτωβρίου, μετά από κάλεσμα του Δ.Σ. του εμπορικού και επαγγελματικού Συλλόγου Ελληνικού – Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε συνέλευση, όπου ένα από τα κύρια θέματα της ήταν η διεξαγωγή «Λευκής Νύχτας» στην περιοχή. Στην προαναφερθείσα ολιγομελή συνέλευση, αν και υπήρξαν αντιδράσεις, το ΔΣ δεν κατέληξε σε απόφαση, αλλά με κύριο επιχείρημα την βελτίωση της «ψυχολογίας των καταναλωτών», επέμεινε έντονα στη πρόταση του*. Η «κακή ψυχολογία» είναι επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον από αφεντικά και ΜΜΕ για την δικαιολόγιση της υποβάθμισης του βιωτικού μας επιπέδου, που συντελείται από τους ίδιους. Όμως, όλοι και όλες εμείς, εργαζομένοι που δουλεύουμε 12ώρα, άνεργοι χωρίς δυνατότητα κάλυψης των αναγκών μας,  απολυμένοι που μας χρωστάνε αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, φοιτητές που δουλεύουμε part-time χωρίς ένσημα δεν μας ενδιαφέρει η ανύψωση της καταναλωτικής ψυχολογίας αλλά ο χρόνος και τα χρήματα για να ζήσουμε.

Η «Λευκή Νύχτα» είναι μια γιορτή των αφεντικών. Μόνο που για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου δεν είναι γιορτή. Είναι η εντατικοποίηση της εργασίας τους προς όφελος των αφεντικών και η παράλληλη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Εκείνη τη νύχτα, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν με παράταση του ωραρίου τους, αλλά φυσικά δεν θα μοιραστούν τα κέρδη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το καθεστώς απληρωσιάς θα συνεχιστεί. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση των αφεντικών χωρίς εργαζομένους (αυτοαπασχολούμενοι), η συμμετοχή τους στη «Λευκή Νύχτα» συμβάλει στην κανονικοποίηση της ελαστικοποίησης των ωραρίων. Σε αυτή τη συντονισμένη προτροπή για κατανάλωση και την «ευκαιρία για διασκέδαση» μέσω αυτής, οι εργαζόμενοι δεν θα διασκεδάσουν μαζί με τους καταναλωτές. Οι επίδοξοι καταναλωτές εκείνης της νύχτας το ελάχιστο που έχουν να κάνουν  είναι να σαμποτάρουν αυτή τη γιορτή και να σκεφτούν ως εργαζόμενοι, που στον ίδιο ή σε κάποιον άλλον κλάδο δέχονται παρόμοια επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα τους.

Η λευκή νύχτα όπως και η προσπάθεια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων με την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελαστικοποίηση του ωραρίου, τους μισθούς πείνας, τις απολύσεις την απλήρωτη/μαύρη εργασία, τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις και την εργοδοτική ασυδοσία να είναι ο κανόνας. Και όλα αυτά ενώ ήδη ετοιμάζεται ο νέος γύρος επίθεσης στον κόσμο της εργασίας, με περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, την εισαγωγή  του «υποκατώτατου» για τους νεοεισερχόμενους, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την σύνδεση του ύψους του μισθού με την κατάσταση της οικονομίας/επιχείρησης. Όλα τα παραπάνω τα οποία συνθέτουν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, μέσα σε αυτά και οι «λευκές νύχτες», δεν πρέπει να παγιωθούν σαν μια κανονικότητα και να συμβάλλουν στην περαιτέρω κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων και στην εξαθλίωση των ζωών μας.

Σε αντίστοιχες προσπάθειες των εμπορικών συλλόγων και των δημοτικών αρχών για διεξαγωγή «Λευκής Νύχτας» (Μαρούσι, Ίλιον, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα και αλλού) σωματεία/συλλογικότητες εργαζομένων, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές ομάδες και εργαζόμενοι/ες μπλόκαραν με δυναμικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων την πραγματοποίηση αυτής της φιέστας. Το πιο κοντινό παράδειγμα, είναι τον Δεκέμβρη του 2015 όταν ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον δήμο Γλυφάδας διοργάνωσαν, βράδυ Σαββάτου, την «Κόκκινη Νύχτα» σε μια περίοδο καταναλωτικής μανίας και εντατικοποιημένης εργασιακής εκμετάλλευσης. Εκεί, μαζί με το Συντονιστικό ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας που βάζει φραγμούς εδώ και 3 χρόνια στις ορέξεις των αφεντικών για απελευθέρωση των ωραρίων, πολιτικές συλλογικότητες και συνελέυσεις γειτονιών, σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδια των αφεντικών πραγματοποιώντας εργατική διαδήλωση, ενημερώνοντας εργαζομένους και καταναλωτές και μπλοκάροντας τα μεγαλύτερα καταστήματα. Για μας οι αγώνες ενάντια στις Λευκές και Κόκκινες Νύχτες και τη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Στις γειτονιές που ζούμε και δρούμε, στεκόμαστε ενάντια σε όσους στοχεύουν στην περεταίρω υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των ζωών μας. Την απάντηση σε αυτό τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, την δίνουμε με συλλογικές διεκδικήσεις από τα κάτω, ταξική αλληλεγγύη, συλλογική αντίσταση και κοινότητες αγώνα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Τα συμφέροντα των αφεντικών είναι αντιφατικά προς τα συμφέροντα των εργαζομένων και χρέος μας είναι η υπεράσπιση της τάξης μας.

Το μήνυμά μας προς το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι ένα.
Αν τολμήσουν να πραγματώσουν την «Λευκή Νύχτα» στις γειτονιές μας, θα μας βρουν απεναντι τους.
                                
                                    ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ,
                                       ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

*Ακόμα κι αν η συνέλευση των αφεντικών  δεν πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή της «Λευκής Νύχτας» με το ‘’νόμιμο’’ τρόπο, είμαστε σίγουροι πως θα σπρώξουν τη διεξαγωγή της με κάθε μέσο.

Νοέμβριος 2016

Προβολή “Οι Λαχειοπώλες τ’ Ουρανού” και Καφενείο στο Υπόστεγο , Κυριακή 20/11 18:00

provolh-laxeiopwlesmerged111Την Κυριακή 20/11 στις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Λαχειοπώλες τ’ Ουρανού – Μια αναδρομή στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες των δεκαετιών 60′ και 70′ των εκδόσεων Διάδοση.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει καφενείο, συζήτηση και μουσική.

Στον χώρο αλληλεγγύης και δράσης Υπόστεγο.