AΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΥΠΟΣΤΕΓΟ

 

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο, τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί ως ένας χώρος αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και οριζόντιων δομών που βασίζεται σε ένα κοινό πλαίσιο απόψεων και αντιλήψεων. Το στέκι είναι ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να συλλογικοποιηθεί, να συμμετέχει ή να δημιουργήσει δομές και να αγωνιστεί από τα κάτω.

Οι συλλογικότητες που στεγάζονται εδώ -ανοιχτές συνελεύσεις, πολιτικές ομάδες, συνελεύσεις αλληλεγγύης- παράγουν πολιτικό λόγο και δρουν για διάφορα ζητήματα της γειτονιάς μας αλλά και ευρύτερα. Σκοπός μας είναι το στέκι να αποτελέσει έναν πυρήνα αντίστασης, κριτικής σκέψης και αδιαμεσολάβητης δράσης απέναντι στον κόσμο του κράτους, του κεφαλαίου και της εξουσίας. Το σημείο συνάντησης όλων των ομάδων είναι η διαχειριστική συνέλευση όπου αποφασίζουν ισότιμα, ενώ διατηρούν την αυτονομία τους και εκφέρουν τον ξεχωριστό πολιτικό τους λόγο έξω από αυτή.

Το Υπόστεγο εναντιώνεται σε φασιστικές, ομοφοβικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές συμπεριφορές και αντιτίθεται σε κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και οποιαδήποτε λογική ανάθεσης πηγαίνοντας κόντρα στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Στοχεύουμε στην προώθηση αγώνων και μέσω αυτών την διοχέτευση στον κοινωνικό-πολιτικό ιστό τα προτάγματα της αλληλεγγύης και της αντίστασης. Στην δημιουργία κοινοτήτων αγώνα εργαζομένων-ανέργων ντόπιων και μεταναστών/τριών της περιοχής, στην κάλυψη των αναγκών και των επιθυμιών μας μεσα απο αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα.

Ο χώρος στηρίζεται οικονομικά από όσους/όσες συμμετέχουν σε αυτό, από κουτί ελεύθερης συνεισφοράς καθώς και από ανοιχτές εκδηλώσεις. Δεν υπάρχει και δεν επιθυμούμε καμία σύνδεση με κράτος, θεσμούς, κόμματα, δημοτικές αρχές και παρατάξεις. Αντιδρούμε στις λογικές της εθελοντικής εργασίας που προωθούν οι Δήμοι και οι ΜΚΟ και σε οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης από αόρατους ευεργέτες και χορηγούς.
Σε μια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που συνεχίζει αδιάκοπα να κατατρώει τις ζωές μας θεωρούμε πιο επιτακτική την αναγκη ενδυνάμωσης του εγχειρήματος γιατί η απελευθέρωση μας δεν ξεπηδάει από την απομόνωση αλλά από την αμοιβαία δράση, δεν είναι ένα γεγονός αποκλεισμού αλλά αντίθετα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Ο χώρος στεγάζει δανειστική βιβλιοθήκη/κινηματικό βιβλιοπώλειο, ενώ τις Κυριακές από τις 19:00 πραγματοποιούνται αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία καθώς και 
εκδηλώσεις–συζητήσεις–προβολές

 

 


Κείμενο Αυτοπαρουσίασης, Μάρτιος 2017

Ο «Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης Υπόστεγο» αλλάζει το οργανωτικό μοντέλο λειτουργίας του και όνομα σε «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο». Από το 2013 μέχρι σήμερα στέγασε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων, που το πλαισίωσαν. Κοινωνικές, πολιτικές καιπολιτιστικές δραστηριότητες εδραίωσαν το Στέκι στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής. Όλο αυτό το διάστημα δείξαμε έμπρακτη αλληλεγγύη σε ντόπιους και μετανάστες, συμμετείχαμε καιστηρίξαμε τοπικούς, κοινωνικούς και απεργιακούς αγώνες, οργανώσαμε μαθήματα αλληλεγγύης,πολιτικές εκδηλώσεις, συλλογικές κουζίνες για όλους και όλες. Στο στέκι γεννήθηκαν πρωτοβουλίες ενάντια στην πώληση του Ελληνικού καθώς και έμπρακτης αλληλεγγύης των κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστ(ρι)ών της περιοχής.

Όπως κάθε εγχείρημα έτσι και το Υπόστεγο έκανε τον κύκλο του και βάζει μια άνω τελεία. Μετά από μια περίοδο αλλαγών, συζητήσεων, προσχωρήσεων και αποχωρήσεων και αντιλαμβανόμενοι/ες τη σημασία ύπαρξης ενός ενεργού, πολιτικά και κοινωνικά, στεκιού στην Αργυρούπολη και πέριξ αποφασίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας του χώρου με διαφορετικό τρόπο. Ήδη από τον χειμώνα του 2015 νέες ομάδες άρχισαν να στεγάζονται στον χώρο και έτσι αναδείχθηκε η ανάγκη πολιτικής αποκέντρωσης του εγχειρήματος, θέτωντας μια διαχειριστική συνέλευση στο επίκεντρο. Η διαχειριστική συνέλευση είναι το σημείο συνάντησης όλων των ομάδων, που απαρτίζουν τον χώρο συνδιαμορφώνοντας και αποφασίζοντας ισότιμα, ενώ διατηρούν την αυτονομία τους και εκφέρουν τον ξεχωριστό πολιτικό τους λόγο έξω από αυτή.

Το Υπόστεγο κινείται ενάντια σε φασιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές λογικές και συμπεριφορές, καθώς και κομματικούς, κρατικούς και δημοτικούς μηχανισμούς. Οι οριζόντιες,αντιϊεραρχικές δομές, η αδιαμεσολάβητη δράση, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των συλλογικοτήτων και των ομάδων, που στεγάζονται σήμερα στο στέκι, το οποίο θα παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο, που θα εξελίσσεται συνεχώς σε περισσότερα πεδία και θα είναι ανοικτό σε εγχειρήματα και άτομα, τα οποία ασπάζονται τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τέλος,επιδιώκει να είναι κομμάτι του ευρύτερου δικτύου αυτοοργανωμένων χώρων και καταλήψεων, που υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και στέκονται μαζί αλληλέγγυα στις επιθέσεις που δέχονται από κράτος και παρακράτος.

Μέσα σε μια κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, που συνεχίζει να υποβαθμίζει τις ζωές μας,θεωρούμε ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την ενδυνάμωση του εγχειρήματος. Στόχος μας ένα κοινωνικό και πολιτικό στέκι, που θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών μας με την οργάνωση διεκδικήσεων και αγώνων και θα διοχετεύσει στον κοινωνικό ιστό τα προτάγματα της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.

*Στο χώρο του στεκιού μπορεί να βρεθεί έντυπο υλικό των ομάδων που στεγάζονται όσο και υλικό άλλων ομάδων (μπροσούρες, κείμενα, εφημερίδες).

Μάρτιος 2017
συλλογικότητες, συνελεύσεις και δομές που
διαχειρίζονται τον χώρο

[lg_gallery]